els Antiaeris


Ver mapa más grande

"El poble que no coneix la seva història no comprèn el seu present"


Les bateries antiaèries del Turó de la Rovira

Són un testimoni únic de la Barcelona republicana que es va defensar dels atacs de l'aviació feixista que arribava de Mallorca. I són també el millor mirador de Barcelona: abasta una panoràmica de 360 graus que va des del Masnou a l'aeroport del Prat i Collserola.

El punt més alt de Barcelona concentra una suculenta seqüència històrica que comença amb un poblat ibèric, continua amb una masia medieval fortificada i, ja al segle XX, aporta un niu de bateria antiaèria i una sèrie de barraques auto-construïdes pròpies de la ciutat suburbial.

Barcelona va ser la primera ciutat europea que es va bombardejar de forma massiva després de la Primera Guerra Mundial i també la primera on es van assajar sistemes de defensa civil com els centenars de refugis cavats en el subsòl. La defensa també va suposar la ubicació de bateries antiaèries al llarg de la costa i, a falta de grans parcs, als turons.

La bateria va ser instal·lada al turó el juny de 1937 per iniciativa de la recentment creada Defensa Especial contra Aeronaus, organisme responsable de contra-atacar als bombardejos dels rebels franquistes, ajudats per l'aviació alemanya i italiana i per la seva flota. Tot i que encara s'investiga seu abast, se sap que hi va haver entre dos i set canons Vickers de 105 mm, de tecnologia britànica, fabricats el 1923, amb un abast d'entre 7 i 13 quilòmetres. També s'investiga l'eficàcia real dels seus contraatacs i es comprova si des del Turó de la Rovira es va abatre un avió alemany.


La memòria històrica

El desconeixement provoca manca de comprensió sobre els processos històrics que han donat com a resultat el nostre present, generant un profund dèficit democràtic en una societat despolititzada i poc participativa. Vivim una democràcia de baix nivell i una de les causes és que està assentada sobre l'oblit. Hem de construir el futur amb un guió que no es basi en l'oblit. No som amos del nostre present, si no coneixem el nostre passat.

Si volguéssim resumir el concepte "Recuperació de la Memòria Històrica", en breus paraules, podríem dir que és un moviment sociocultural, nascut en el si de la societat civil, per divulgar, de forma rigorosa, la història de la lluita contra el franquisme i els seus protagonistes, amb l'objectiu que es faci justícia i recuperar referents per lluitar pels drets humans, la llibertat i la justícia social.

Hi ha una necessitat d'establir la veritat històrica i, fins ara, només el bàndol guanyador de la guerra civil va tenir accés als mitjans de difusió i el suport institucional necessari per escometre aquesta tasca. El franquisme va tenir el seu "comissió de la veritat" amb la instrucció de la "Causa General", tot just acabar la guerra civil, i encara no s'ha donat a l'altra part la possibilitat d'arribar a conèixer i divulgar la veritable naturalesa i magnitud de la repressió que es va exercir sobre els defensors de la legalitat republicana i, ni molt menys, accedir a la justícia.

"¿Qué es la memoria histórica?" - José Mª Pedreño

Documentació:

www.tresturons.net

"Barcelona recuperará la batería antiaérea del Turó de la Rovira" - El Periódico, 12/05/2010

El turó de la Rovira agonitza tot i tenir la millor vista de la ciutat - El Periódico, 02/09/2009

Notícia, Agència de promoció del Carmel i entorns s.a.

"El mejor mirador de Barcelona aguarda para 2010 su rehabilitación definitiva" - El País, 02/11/2009

El Turó de la Rovira recordarà la bateria antiaèria del 1937 - El Periódico, 11/11/2008

Contacte

Jordi Busquets - busquets.jordi [at] gmail.com